вторник, 29. ноември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Британската мутација на коронавирус потврдена во 111 земји

Британската мутација на коронавирус потврдена во 111 земји

Позната по својата поголема заразност, мутацијата на коронавирусот VOC 202012/01, првично пронајдена во Велика Британија, е пронајдена во уште пет земји за една недела и нивниот број достигна вкупно 111, соопшти Светската здравствена организација.

Географијата на ширењето на мутацијата 501Y.V2, пронајдена во Јужна Африка, се прошири во 58 земји, а видот П. 1, кој првично беше идентификуван во Бразил и Јапонија, сега е распространет во 32 земји, информира СЗО.

Според истражувањата, способноста да зарази луѓе на британскиот вид е до 75 проценти поголема од онаа на првично познатиот коронавирус САРС-CoV-2. Експертите посочуваат на „можен зголемен ризик од хоспитализација“, како и на потешки клинички слики и смрт од оваа мутација.

Коронавирус