недела, 25. октомври 2020. Вести денес: 0
home Вести

Британците поради погрешно користење на Ексел,неточно ги броеле заразените

Британците поради погрешно користење на Ексел,неточно ги броеле заразените

Велика Британија погрешно ги пресметала заразените со корона.

Според Би-Би-Си, поради техничка грешка во системот, биле изгубени податоци за околу 16.000 потврдени инфекции со коронавирус.

Грешката значи дека од оние на кои им било потврдено дека имаат инфекција со корона не биле побарани контакти, но им било кажано дека се позитивни.

Министерот за здравство Мет Хенкок рече дека таквата грешка „не требаше да се случи“

Грешката во британскиот здравствен систем била присутна од 25 септември до 2 октомври, при што се пријавени околу 16 000 помалку заболени отколку што навистина имало.

Анализата покажала дека грешката настанала поради неправилна употреба на Excel. Имено, во документот Excel, тие ги евидентирале официјалните податоци за пациентите, а по некое време границата на колоните во рамките на самиот софтвер ја достигнала границата, што е 16.384 колони и 1.048.576 редови. Анализата покажала дека е невозможно да се пополнат редовите во случај на инфекција со корона, бидејќи во Велика Британија има помалку од еден милион, па се чинело дека датотеката на Excel е пополнета со колони.

Откако во документот се достигнала границата на колоната, документот едноставно престанал да прима нови записи, што довело до погрешен број, а со тоа и јавното известување за нови случаи на инфекција во тој период.

Покрај погрешното пријавување, овој пропуст предизвикал и проблеми во процесот на потрага по контактите на заразените, па животот на илјадници луѓе бил загрозен, изјави Џонатан Ешворт, лидер на Лабуристичката партија задолжен за здравствени проблеми.

Техничкиот проблем сега е саниран, објавија Англискиот институт за јавно здравје (PHE) и Здравствениот систем (NHS).

Коронавирус