сабота, 1. октомври 2022. Вести денес: 78
home Вести

Бездомник осуден на 8 месеци затвор: Кога ќе дознаете што украл ќе ви биде жал за него

Бездомник осуден на 8 месеци затвор: Кога ќе дознаете што украл ќе ви биде жал за него

Бездомникот Н. Л.  од Хрватска ќе помине осум месеци зад решетки за кражба на „Вегета“ и сувомесни производи од продавницата.

Одлуката ја донел окружниот суд во Бјеловар откако обвинетиот ја обжали првостепената пресуда на општинскиот суд во Загреб. Исто така, му било забрането да се приближува до продавниците на „ШПАР“ во областа на Загреб во рок од една година и осум месеци.

Иако адвокатот на осудениот човек во тужбата побарал затворската казна да биде заменета со условна казна и општокорисна работа, судот не го прифатил ова. Според судот, олеснителна околност е тоа што тој го признал делото и ја вратил „Вегетата“ на нејзиниот сопственик, меѓутоа, поради неговата претходна казна и „упорноста во континуирано извршување на имотни деликти“, судот смета дека осум месеци затвор е соодветна казна.

Тие дури и не му верувале дека тој украл „Вегета“ за да се прехрани, бидејќи, како што велат,Н.Л. веќе признал дека планирал да им ја продаде вегетата на соседите, па веројатно истото го испланирал и со сувомесните производи.

Во пресудата се вели дека судот пред одлуката зел предвид и дека обвинетиот во неговата лична жалба против првата пресудата изјавил „дека е многу смешно што добил осум месеци затвор“.

Коронавирус