петок, 31. март 2023. Вести денес: 136
home Вести

Белгија угушила 20 илјади пилиња на аеродром

Белгија угушила 20 илјади пилиња на аеродром

Пожарникари биле повикани да им ги скратат маките на пилиња кои веќе се гушеле во топол контејнер.

Белгиските пожарникари со гас угушиле 20 илјади пилиња кои веќе се гушеле во топол контејнер за стока на аеродромот во Брисел.

Летот со кој пилињата требало да стигнат во Демократската Република Конго е откажан.

Како што пренесуваат белгиските медиуми, убивањето на пилињата се случило во неделата по што еден од извозниците одбил контејнерот да се врати назад.

Пожарникарите на аеродромот не сакале да ја завршат својата работа, па околните места бил повикан тим да им ги скрати маките на пилињата..

Порпаролката на фламанскиот институт за заштита на животните, Бриџит Боргманс рече дека некои пилиња угинале во неделата, па биле повикани ветеринари на лице место кои одлучиле да им ги скратат маките.

Некои од фламанските пратеници остро ја критикуваа масовната еутаназија. Хермес Санкторум, заговорник за права на животните рече дека животните се праќаат како пакети од Амазон.

-Мораме да се запрашаме зошто живи суштества се транспортираат по светот како обична роба, изјавил пратеникот од националистичката фламанска партија, Јел Енгелбох.