среда, 7. декември 2022. Вести денес: 45
home Вести

Беа залепени во главите, со мозокот и черепот: По 30 часа операција успешно раздвоени сијамски близначиња

Беа залепени во главите, со мозокот и черепот: По 30 часа операција успешно раздвоени сијамски близначиња

Ризичната интервенција, наменета за одвојување на мозокот и черепот, траеше повеќе од 30 часа и беше успешна – состојбата на близнаците е стабилна, но може да се појават компликации, се вели во соопштението на Фондацијата.

Операцијата, која започна во зората во четвртокот, е изведена во комбинираната воена болница во Дака и ја водеше 35-члениот унгарски медицински тим на Фондацијата Акција за беспомошни луѓе.

Фондацијата е активна во Бангладеш веќе седум години и процесот на раздвојување на браќата близнаци Рабеја и Рукаи започна уште во 2018 година, кога имаа една и пол година.

Унгарскиот тим комплетно дизајнираше и изгради оперативен систем за раздвојување наречен „Операција слобода“.

Првата фаза беше ендоваскуларно раздвојување на делови од заедничката церебрална вена во 2018 година, под раководство на д-р Иштван Худак, исто така во Дака.

Втората фаза на пластична хирургија, имплантација и постепено проширување на специјалниот систем, дизајниран во Унгарија, се случи во Будимпешта, под раководство на доктор Гергел Патаки.

Третата фаза беше финалното раздвојување, наречено „Операција слобода“, предводено од неврохирургот д-р Андрас Чокаи.

Qatar 2022