петок, 27. мај 2022. Вести денес: 35
home Вести

БДП на еврозоната ќе забележи пад од 7,7 отсто во 2020 година

БДП на еврозоната ќе забележи пад од 7,7 отсто во 2020 година

Откако се зголеми за 1,2 отсто во 2019 година, БДП на еврозоната ќе забележи намалување од 7,7 отсто во 2020 година во услови на пандемијата на коронавирус, а потоа ќе се зголеми за 6,3 отсто во 2021 година, соопшти денеска Европската комисија во својата нова прогноза.

Европската комисија ја намали својата прогноза и за динамиката на БДП во Германија во 2020 година. Сега очекува БДП на земјата да падне за 6,5 отсто наместо да порасне за 1 отсто, како што беше предвидено претходно.

БДП на Грција, Шпанија и Италија ќе забележат најостар пад на еврозоната во 2020 година, намалувајќи се за повеќе од 9 отсто, соопшти Европската комисија.

Коронавирус