понеделник, 26. септември 2022. Вести денес: 27
home Вести

Барселона ја обжали одлуката за укинување на автономијата на Каталонија

Барселона ја обжали одлуката за укинување на автономијата на Каталонија

Каталонскиот Парламент денеска соопшти дека пред Уставниот суд на Шпанија ќе ја обжали одлуката на Владата во Мадрид од минатата година, за укинување на автономијата на Каталонија.

Како што се наведува во соопштението одбјавено денеска на налогот на каталонскиот Парламент на Твитер, решението за обжалување на одлуката на шпанската Влада било донесено уште минатиот месец на парламентарна седница, за што гласале пратениците од сепаратистичките партии.

Каталонскиот Парламент во претходниот состав, на 27 октомври донесе одлука за прогласување независоност на Каталонија. Уставниот суд на Шпанија ја прогласи одлуката за неважечка, по што Владата во Мадрид ја укина авотомијата на Каталонија, ги распушти регионалните органи на власта и распиша предвремени избори за 21 декември.

Коронавирус