четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 62
home Вести

„Бајден ќе ја менува имиграциската политика на Трамп“

„Бајден ќе ја менува имиграциската политика на Трамп“

Новоизбраниот американски претседател Џо Бајден вети брз и драматичен пресврт на политиката за имиграција воведена од неговиот претходник Доналд Трамп. Додека Бајден вети дека ќе укине многу од политиките на Трамп, почнувајќи од првиот ден кога тој ќе ја преземе функцијата на 20 јануари, реформите ќе траат многу подолго.

Имиграциска реформа

Бајден во јуни рече дека ќе испрати предлог-закон до Конгресот „првиот ден“, во кој е утврден „јасен патоказ за државјанство“ за околу 11 милиони луѓе кои живеат илегално во САД. Бајден рече дека ќе создаде трајна заштита за младите мигранти (DACA), позната како „Сонувачи“. Лансирана е од поранешниот претседател Барак Обама кога Бајден беше потпретседател. Програмата во моментов обезбедува заштита од депортација и други поволности за приближно 645 000 луѓе.

Администрацијата на републиканците Трамп се обиде да ја уништи DACA, но беше спречена од федералниот суд. Програмата се уште се соочува со судски спор во судот во Тексас.

Новоизбраниот потпретседател Камала Харис во интервју на 12 јануари рече дека администрацијата планира да го скрати времето на чекање за државјанството и да им овозможи на носителите на DACA, како и на примателите статус на привремена заштита (ТПС) „автоматски да добиваат зелени картони“, но не рече експлицитно кога и како ќе се појават овие промени.

Трамп премина кон постепено укинување на ТПС, кој обезбедува заштита од депортација и дозволува работни дозволи за луѓе од земјите погодени од природни катастрофи или вооружен конфликт. Претходно во својата кампања, Бајден вети дека „веднаш“ ќе им обезбеди ТПС на Венецуелците кои се веќе во САД.

Со години, пратениците не успеаја да усвојат голем предлог-закон за имиграција. Демократите можеби имаат поголеми шанси да донесат законодавство откако изборите во Џорџија им дозволија контрола врз двата дома на Конгресот.

Враќање на политиката за азиланти и бегалци

Трамп ги уништи таканаречените од него – „дупки“ во системот за азил и воведе политики за да се отежне барањето азил во САД. Програмата на Трамп наречена „Протоколи за заштита на мигрантите“ (МПП) принуди десетици илјади азиланти да чекаат во Мексико за сослушувања во американски суд за имиграција. За време на кампањата, Бајден рече дека ќе ја прекине програмата на неговиот прв ден. Сепак, неговиот преоден тим рече дека демонтирањето на МПП и враќањето на другите заштитни мерки за азил ќе биде потребно време.

Според правилата воведени од Центрите за контрола на болести на САД за време на пандемијата на коронавирусот, повеќето мигранти кои пристигнуваат на границата сега веднаш се протерани. Тимот на Бајден не е посветен на промена на оваа политика веднаш.

Караваните мигранти се селат во Централна Америка, а некои сакаат да пристигнат на југозападната граница по инаугурацијата на Бајден. Адвокатите се загрижени дека пандемијата ќе им отежне на граничните полицајци и засолништата за мигранти да се справат со голем број луѓе.

Бајден исто така рече дека ќе го подигне плафонот за бегалците од САД на странство на 125.000 од историски ниски 15.000 утврдени од Трамп

Соединување на разделени семејства

Преодниот тим на Бајден вети дека веднаш ќе формира федерална работна група за собирање деца одделени од нивните родители, поради една од најконтроверзните политики на администрацијата на Трамп. Илјадници деца беа одделени од своите родители кога Трамп спроведе политика на „нула толеранција“ за сите оние кои ја преминуваат границата, вклучувајќи ги и семејствата, за нелегален влез.

Иако Трамп официјално ја смени политиката во јуни 2018 година, поради меѓународни протести, некои деца продолжија да се разделуваат од други причини. Адвокатите се уште бараат родители на повеќе од 600 одвоени деца.

Забрани за патувања и визи

Една од првите активности на Трамп по стапувањето на функција во 2017 година беше забрана за влез од неколку земји со мнозинство муслимани. По правните спорови, Врховниот суд на САД ја потврди ревидираната верзија на забраната во 2018 година. Оттогаш е проширена за 13 земји.

Бајден вети дека ќе ги укине забраните веднаш, што се издаваат со извршни акти и лесно можат да бидат укинати, според политичките експерти. За време на пандемијата, Трамп издаде забрани за блокирање на влез на многу привремени странски работници и кандидати за зелени картони. Додека Бајден ги критикуваше ограничувањата, тој се уште не кажа дали веднаш ќе ги укине.

„Големиот, одличен и убав ѕид“

Бајден вети дека веднаш ќе ја запре изградбата на ѕидот на границата меѓу САД и Мексико, што Трамп го опиша како големо достигнување при посетата на Тексас, само неколку дена пред да ја напушти функцијата. Не е целосно јасно што ќе стори администрацијата на Бајден со градежните договори кои веќе се доделени, но допрва треба да бидат завршени, или со приватно земјиште конфискувано од владата на места каде што запрела градбата.

Коронавирус