недела, 20. јуни 2021. Вести денес: 0
home Вести

Австрија ќе воспостави директна железничка врска за негователките од Романија

Австрија ќе воспостави директна железничка врска за негователките од Романија

Австрија ќе воспостави ноќна железничка врска со Романија преку Унгарија со цел во текот на пандемијата со Ковид-19 да можат романските негователки и друг помошен медицински персонал да пристигне во земјата.

Австрискиот систем за нега на постарите и другите лица во голема мера зависи од работниците од Источна Европа и затоа Виена ги отвори границите за работниците од соседните држави Словачка, Чешка и Словенија.

Но, главниот извор е Романија и наместо работниците да ги превезува со авион, Австрија од 2 мај ќе воспостави ноќни возови, со цел да се спроведе мерката за физичка дистанца.

– Мило ми е што и покрај затворените граници успеавме да организираме заеднички коридор за работниците од Романија. Околу 33.000 луѓе во Австрија имаат потреба од 24-часовна нега, изјави австриската министерка за внатрешни работи Каролина Едтстадлер.

Предвидено е директната врска со Темишвар и на почетокот возот ќе сообраќа еднаш неделно, а по потреба може да се организира трипати неделно.

ЕУРО 2020

Македонија