среда, 28. септември 2022. Вести денес: 87
home Вести

Астероид со големина на познатиот мост во Сан Франциско „Golden Gate“ ќе помине покрај Земјата

Астероид со големина на познатиот мост во Сан Франциско „Golden Gate“ ќе помине покрај Земјата

Астероидот, кој НАСА му го даде назначувањето 231937 (познат и како 2001 FO32), е широк од 400 до 700 метри и кружи околу Сонцето за 810 дена, објави денес веб-страницата CBS News.

Ова небесно тело е помало од претходното на кое НАСА обрна внимание и ќе помине трипати поблиску од претходниот астероид, објави НАСА во четвртокот.

Астероидот ќе помине два милиони километри од земјата на 21 март во 17:02, само еден ден по пристигнувањето на пролетта.

Според класификацијата на НАСА, растојанието од два милиони километри се смета за „потенцијално опасно“ во базата на податоци на астероиди, кои мора да бидат поголеми од 150 метри во дијаметар.

Брзината на FO32 од 2001 година е 77 000 милји на час (близу 124 000 километри на час), или 34 километри во секунда, што го прави еден од најбрзите вселенски објекти што некогаш поминале покрај Земјата.

Коронавирус