сабота, 19. јуни 2021. Вести денес: 50
home Вести

Аргентина воведе Ковид данок за милионерите

Аргентина воведе Ковид данок за милионерите

Аргентинската влада донесе одлука со која воведе еднократен данок за Ковид 19 за милионерите во земјата. Со оваа одлука , која стапува во сила во сабота, треба да и се помогне на земјата да ги плати медицинските материјали и да обезбеди
стимулации за компаниите во криза поради пандемијата, објави Би-Би-Си.

Аргентинците со сметки од над 2,3 милиони долари (околу 12.000 луѓе) ќе треба да платат околу 3 отсто од нивните регистрирани средства во земјата и над 5 отсто од средствата во во странство. Владата се надева дека ќе собере
околу 3 милијарди долари на овој начин, а парите ќе помогнат и за финансирање на стипендии и за подобрување на состојбата.

Аргентинскиот Сенат ја донесе одлуката за еднократен данок со 42 гласа „за“ и 26 „против“. Овој таканаречен „данок на милионери“ е дел од мерките за борба против пандемијата. Опозицијата ја критикуваше мерката воведена од левичарскиот претседател, нарекувајќи ја „конфискација“. Исто така беше изразена загрижености дека данокот може да стане постојан.

Аргентина беше сериозно погодена од пандемијата, што ги влоши веќе високите нивоа на сиромаштијата. Скоро 40 отсто од населението во земјата живее под прагот на сиромаштија, додека нивото на невработеноста е 11 отсто.

ЕУРО 2020

Македонија