петок, 21. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Американскиот Врховен суд ќе расправа дали Трамп може да ги крие своите финансии

Американскиот Врховен суд ќе расправа дали Трамп може да ги крие своите финансии

Врховниот суд на САД соопшти дека ќе ја разгледа молбата на американскиот претседател Доналд Трамп да не се објавуваат податоците за неговите даноци, банкарски и финански сметки.

Расправата ќе поче во март, а судиите одлуката ќе мора да ја донесат и објават до јуни.

Доколку пресудат против Трамп, претседателот ќе мора да ги објави податоците за личните финансии, што веќе подолго време се обидува да го избегне и спречи, наведува Гласот на Америка.

Трамп тужбата ја поднесе за да ги спречи банките да им ги предадат неговите финансиски документи на конгресните одбори во Претставничкиот дом и на обвинителот на Менхетн.

Врховниот суд, исто така, ќе одлучува дали на обвинителот од Менхетен ќе треба да му се дадат сите даночни пријави на Трамп од последните осум години, што е дел од актуелната истрага.

Трамп досега ги загуби споровите со пониските судови, но одлуката не е конечна, ниту извршна, се додека за тоа не се изјасни Врховниот суд. Во ова деветчлено судсико тело мнозинството го имаат конзеравтивците, а двајца од судиите се токму на предлог на Трамп.

Коронавирус