недела, 5. февруари 2023. Вести денес: 54
home Вести

Американскиот носач на авиони „Хари Труман“ вплови во Медитеранот

Американскиот носач на авиони „Хари Труман“ вплови во Медитеранот

Американскиот носач на авиони „Хари Труман“ вплови во Средоземно Море откако го помина Гибралтарскиот Проток.

Покрај носачот на авиони „Хари Труман“ од Атлантски Океан во Медитеранот впловија и крстосувачот „Нормандија“ и разорувачот „Форест Шерман“.

– Влезот во западен дел од Медитеранот ја зголемува нашата способност да пружиме поддршка на националните и регионални мисии во зоната на одговорност на Шестата флота. Тоа вклучува и соработка со нашите сојузници од НАТО, како со европските така и африканските партнери, со цел да го одржиме присуството каде и да е потребно, посочи команданот на носачот на авиони, капетан Николас Диен.