четврток, 28. мај 2020. Вести денес: 128
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Вести

Американски сојузни држави покренуваат истрага против „Гугл“

Американски сојузни држави покренуваат истрага против „Гугл“

Голема група американски држави предводени од Тексас најавуваат истрага за пазарната моќ на „Гугл“ и дали таа компанија неправедно ја потиснува конкуренцијата и им нанесува штета на потрошувачите.

Тоа го изјави генералниот јавен обвинител во Тексас, Кен Пактон, на прес-конференција во Вашингтон.

Најавата доаѓа само неколку дена откако група држави објавија истрага за доминацијата на Фејсбук на пазарот.

Матичната компанија „Гугл“, Алфабет, има пазарна вредност од повеќе од 820 милијарди американски долари и контролира толку многу аспекти на интернет што е особено неможно да се „сурфа“ долго време без да се наиде на барем една од неговите сервиси.

Коронавирус