четврток, 22. октомври 2020. Вести денес: 132
home Вести

„Американската економија влезе во рецесија“

„Американската економија влезе во рецесија“

Американската економија е во рецесија како резултат на глобалната пандемија од коронавируст, се вели во извештај на „Банк оф Америка“.

Извештајот е подготвен од аналитичари под раководство на Мишел Мејер, главен економист на банката, кои изјавија дека економијата во САД официјално е во рецесија.

-Тоа се случи, како и во други делови на светот, и тоа е голем пад, се вели во документот.

Банката предвидува неизбежен раст на невработеноста и намалување на приходите на населението. Во второто тримесечје се очекува пад на економијата од 12 отсто од бруто домашниот производ, додека за цела година се очекува пад од 8 отсто.

Аналитичарите предвидуваат „мошне споро враќање кон растеж“ после падот во април.

Коронавирус