недела, 25. октомври 2020. Вести денес: 72
home Вести

Американка погрешно се лекувала од коронавирус, а потоа доживеала уште поголем шок

Американка погрешно се лекувала од коронавирус, а потоа доживеала уште поголем шок

Кога Американката Дани Асини кон крајот на февруари почнала да чувствува болка во градите и мигрена, отишла кај доктор за да се консултира за можните несакани ефекти од лекот што штотуку почнала да го користи, пишува Time.

Нејзиниот доктор мислел дека има лоша реакција на новиот лек, но ја испратил на ургентното одделение во Бостон, каде лекарите и дијагностицирале пневмонија и ја испратиле дома. Во текот на следните неколку дена температурата започна драматично да се зголемува, а во меѓувреме, како резултат на течност во белите дробови, развила сува кашлица.

Дани отишла во брза помош уште два пати, а откако лекарите и рекле дека има симптоми на грип и пневмонија, таа била испратена дома на закрепнување. Таа потоа  чекала три дена за резултатите од тестот, а потоа доби дијагноза: КОВИД-19.

По првичниот шок, Аскини уште еднаш се шокирала; болницата и доставила сметка од 34.927 долари за трошоци за лекување.

– Бев парализиран од шокот. Јас лично не познавам никој кој има толку многу пари на неговата сметка “, вели жената.

Како и 27 милиони други Американци, Аскини немала важечка полиса за здравствено осигурување при влегувањето во болница, па се пријавила во Фондот Медицид, кој ретроактивно им помага на граѓаните со финансиски потешкотии во плаќањето на големи сметки во болниците. Но, само ако тие ги исполнуваат критериумите.

Оние кои не ги исполнуваат критериумите, се наоѓаат во должничко ропство.

За жал, Аскини не е единствената жена со таква судбина. Американските експерти за јавно здравје предупредуваат дека до крајот на епидемијата на коронавирус, милиони граѓани ќе бидат во сериозна финансиска неволја поради цената на третманот за КОВИД-19.

Американскиот Конгрес допрва треба да најде одговор на проблемот. Осигурителните компании ширум Соединетите држави од почетокот на епидемијата привремено се откажаа од трошоците за тестирање, но сè уште не е утврдено кој и како ќе ги покрие трошоците за лекување. Дополнителен проблем за неолибералното здравство во САД е фактот дека повеќето пациенти со КОВИД-19 ќе бидат хоспитализирани, што ќе се продолжи заради инкубацијата за вирусот.

Во Соединетите држави, цената на болничките услуги во голема мерка зависи од премијата за здравствено осигурување и од заболувањата што ги носи. Со оглед на тоа што COVID-19 е ново заболување, повеќето осигурителни компании не работеле за спецификацијата на трошоците за нивните потенцијални клиенти.

Според анализата на осигурителната фондација Кајзер, болничките сметки за пациенти со коронавирус, под услов да не се појават поголеми компликации за време на хоспитализацијата, би можеле да бидат околу 10.000 долари. Но, ако се појават компликации, т.е. ако клиничката слика на пациенти бара респиратор, таа сума може да се удвои.

Повеќето приватни осигурителни компании ќе ги покријат повеќето од трошоците за лекување, но пациентите сепак ќе треба да ги покриваат т.н. „Одреден трошок“; ад хок сума што се плаќа на лице место пред да се активира полисата за осигурување. Повеќе од 80 проценти од граѓаните кои се покриени со трошоците за здравствено осигурување на работодавачите, сепак ќе треба да ја платат таа сума, што е околу 1.655 долари, без оглед на сериозноста на болеста.

Но, овие бројки се однесуваат само на оние Американци кои имаат здравствено осигурување. Оние кои немаат, ги чекаат сериозни проблеми.

До денес, 14.549 лица се заболени со коронавирус во САД , што е за 760 повеќе од вчера, а досега починале 218 лица.

Коронавирус