среда, 18. мај 2022. Вести денес: 0
home Вести

Активиран вулкан на Камчатка

Активиран вулкан на Камчатка

Вулканот Кључевскаја Сопка на Камчатка трет ден по ред исфрла пепел.

Локалниот тим на Институтот за вулканологија и сеизмологија на Руската академија на науки соопшти дека вулканот исфрлил пепел околу 5,5 километри над нивото на морето, а пепелот се ширел 92 километри од вулканот кон северозапад.

Поради исфрлањето на пепел од вулканот Кључевскаја Сопка издадено е портокалово предупредување за авионите.

Вулканот Кључевскаја Сопка е највисок активен евроазиски вулкан, висок 4.750 метри.

Коронавирус