сабота, 28. јануари 2023. Вести денес: 0
home Вести

Аеродром на кој кучиња ќе ве тестираат на коронавирус (ВИДЕО)

Аеродром на кој кучиња ќе ве тестираат на коронавирус (ВИДЕО)

Со месеци се зборува за кучиња кои потенцијално би можеле да го детектираат коронавирусот, а аеродромот во Дубаи беше меѓу првите во светот што воведе кучиња кои можат да го намирисаат коронавирусот.

Здравствената администрација во Дубаи ќе зема брис од избраните патници, а откако ќе се земе брисот, кучињата ќе бидат сместени во просторија за изолација, каде ќе мирисаат повеќе примероци, пишува порталот Onemileatatime.

Ако помирисаат траги од коронавирусот, тие се обучени да седнат, објаснува овој портал точно како функционира процесот со овие специјално обучени кучиња.

Кучињата очигледно биле во можност да ги идентификуваат оние кои имале коронавирус со 92 проценти точност, а во овој случај резултатите се достапни за неколку минути, бидејќи нема специјални лаборатории каде мораат да бидат испратени примероци.

Аеродромот сега бара сите патници кои минуваат низ аеродромот да бидат тестирани пред да патуваат, а оние што влегуваат во Дубаи од подрачјето со висок ризик, исто така, ќе треба да бидат проверени по пристигнувањето.

Кучињата се дизајнирани само како дополнителен слој на заштита и не го заменуваат тестирањето, и ова е релативно брз тест што може да се изврши кај патниците.

Кучињата на овој аеродром сега мирисаат брисеви земени од патниците за да утврдат дали има траги на коронавирус во нивниот мирис.

Резултатите од тестот се враќаат за неколку минути и очигледно се 92% точни, а точноста е добра кога сметате дека ова е само брз тест, но е далеку од конечен.

Иако Дубаи веќе има строги услови за тестирање, ова е дополнително ниво на заштита, но треба да се земе во предвид дека кучето погрешно ќе го разбере мирисот скоро секој десетти пат, така што не е јасно што се случува со патниците во овие случаи.