понеделник, 21. јуни 2021. Вести денес: 140
home Вести

3 знаци кои покажуваат дека веќе сте имале коронавирус, дури и без да знаете за тоа

3 знаци кои покажуваат дека веќе сте имале коронавирус, дури и без да знаете за тоа

Се покажа дека новиот вид на коронавирус се шири побрзо и е потенцијално посмртоносен. Откривањето на симптомите на вирусот и изолацијата во моментов се клучни за контрола на неговото ширење. Но, постојат голем број знаци што можеби веќе сте ги имале.

Нова варијанта на вирусот корона во моментов се шири како пожар во Велика Британија. Премиерот Борис Џонсон на прес-конференција во петокот откри дека има некои докази дека новата варијанта може да биде поврзана со повисока стапка на смртност.

Симптомите на откривање на коронавирус се клучни, а знаците на новата варијанта се слични на првиот вид: висока температура, континуирана кашлица и губење или промена на сетилото за мирис или вкус.

Но, експертот за инфективни болести д-р Ентони Фаучи предупреди на „пост-вирусен“ синдром кој го напаѓа телото долго откако вирусот ќе ве напушти.

Познат како долг ковиден или постковиден синдром, тоа е еден начин да се утврди дали веќе сте биле заразени.

Според Центрите за контрола и превенција на болести, следниве три симптоми се меѓу најчесто пријавените симптоми на долг ковид: диспнеа

Диспнеа е термин што се користи за да се опише отежнато дишење. Мали студии откриле постојани наоди во белите дробови како што се фиброза (форма на лузни на белите дробови) како потенцијална причина за овој симптом.

Студија објавена во Лансет од 55 опоравени, некритички пациенти откриле дека повеќе од 60 проценти имале трајни симптоми три месеци по отпуштањето, додека нешто повеќе од 70 проценти имале абнормални откритија на скенирање на белите дробови. Една четвртина имаше видливо намалување на функцијата на белите дробови.

Артралгија

Артралгија, друг збор за болка во зглобовите, исто така се поврзува со ковид. Артралгија е еден од симптомите што се јавува кај пациенти со ковид-19 и е присутен во 14,9 проценти од случаите, друга студија објавена во Lancet Journal.

Мијалгија

Мијалгијата се однесува на болка во мускулите или тетивите. Ова често се случува заедно со други симптоми.

– Општо, вирусот корона, како и другите вируси, може да предизвика воспаление на мускулното ткиво – објасни Амир Барзин, раководител на респираторниот дијагностички центар на Медицинскиот центар за здравствена заштита на УНЦ.

Д-р Барзин објасни дека болката во мускулите е резултат на вирусна инфекција предизвикана од оштетување на мускулните влакна од самиот вирус. Вирусот, исто така, предизвикува воспалителен одговор во организмот преку воспалителни цитокини кои во основа го сигнализираат имунитетниот систем да работи, а тоа може да предизвика абнормално распаѓање на ткивото.

Не мора да се изолирате доколку имате постсимптоми на долг ковид. Сепак, британската национална служба за јавно здравје ве советува да се изолирате веднаш доколку имате висока температура, нова континуирана кашлица или губење или промена на сетилото за мирис или вкус.

ЕУРО 2020

Македонија