вторник, 26. септември 2023. Вести денес: 48
home Регион

Вонредна состојба во делови на Хрватска поради излевање на реките

Вонредна состојба во делови на Хрватска поради излевање на реките
Sisak,020413. Drzavna cesta od Siska prema Popovaci i autocesti zatvorena je od utorka ujutro. Preko ceste se pocela prelijevati voda iz retencije Lonjsko polje, a ugrozeni su i mostovi na toj dionici, kako oni preljevni, tako i preko rijeke Lonje. Na slici: nasip. Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Во малиот град Хрватска Костојница прогласена е вонредна состојба поради излевањето на реката Уна, што предизвика поплава во местото.

Во Карловац утрово нивото на реката Корана беше на 779 сантиметри со тренд на раст од еден сантиметар во час, поради што е прогласена вонредна состојба. Водостојот на реката Купа утрово беше на 771 сантиметар.

И на подрачјето на реката Лика во Селиште е прогласена вонредна состојба.

Поради поплавите затворени се голем дел од сообраќајниците во областа.