вторник, 19. јануари 2021. Вести денес: 47
home Регион

Водостоите во постојан пораст: На некои места евакуирани жителите (ВИДЕО)

Водостоите во постојан пораст: На некои места евакуирани жителите (ВИДЕО)

Нивото на водостојот на реката Сава на мерните единици во Шамац од вчера во истото време, до денес пораснале за 100 сантиметри и моментално изнесува 367 сантиметри.

Поради вчерашните врнежи дошло до зголемување на нивото на реката, па поради тоа е отежната и комуникација поради излевања и наноси од кал на патиштата.

Покачено е и нивото на реките Тиње и Брке.

На состанок во Влада истакнато е дека редовните мерки за одбрана од поплава се прогласуваат на 650 сантиметри зголемено ниво на водата, па засега нема потреба од истите.

Тешка ноќ и за мештаните кои живеат во близина на реката Усор, чие ниво е покачено поради обилните дождови.

Извршена е евакуација на жителите, а вреќи со песок биле поставени на насипите, механизацита била активна на терен во чистење на улиците, под мостовите и каналите.

Коронавирус