петок, 3. февруари 2023. Вести денес: 167
home Регион

Во српските училишта почнува наставата и за 344 деца на мигранти

Во српските училишта почнува наставата и за 344 деца на мигранти
epa05957692 Young migrants from Afghanistan, Iraq, Pakistan and Syria take lessons in a classroom of the reception center for migrants in Presevo, Serbia, 11 May 2017. Some 670 refugees, mainly from Afghanistan, Iraq, Pakistan and Syria are currently in a reception center for refugees in Presevo. The center, which was formed two years ago, during the largest migrant crisis, has the capacity to accommodate about 1,000 refugees. The largest number of migrants who now reside in the center are young people and children. Refugees are provided with basic living conditions, and in addition, organizations that work in this center have enabled a number of activities. The children attend school which was organized by UNICEF in which they learn English, German and Serbian language and other subjects of primary education. EPA/DJORDJE SAVIC

Одделението за мигранти и бегалци во Србија информира дека во новата учебна годинаво училиште ќе појдат 344 деца од мигрантски семејства.

Децата се распоредени во 33 училишта низ Србија, во градови каде се отворени центри за баратели на азил. Дополителни 33 деца ќе појдат во градинки и други институции за предучилишно образование. Европската унија го финансира превозот на децата до училиштата во дел од овие градови, јави ХИНА.

– Србија е една од ретките земји кои успешно ги вклучи децата на мигрантите во својот образовен систем, за што добива признание од меѓународната заедница, пред се од ЕУ, соопшти Одделението.
Во Србија има пет постојани центри за азил и 10 прифатни центри, во кои се сместени 3.360 мигранти, повеќето од нив од Авганистан, Пакистан, Иран, Ирак и Сирија.