четврток, 19. мај 2022. Вести денес: 169
home Регион

Во Словенија регистриран прв случај на „стелт“ омикрон

Во Словенија регистриран прв случај на „стелт“ омикрон

Во Словенија вчера беше потврден првиот случај на подтипот омикрон на сојот БА.2.

Ова го изјави шефот на националната лабораторија Тјаша Жохар Кретник.

Таа рече дека се уште не е јасно дали овој подвид е позаразен од оригиналот. Кретник соопшти дека БА.2 е откриен во Подравје, пренесе агенцијата СТА.

Таа додаде дека, според непотврдени податоци, постои можност на Институтот за микробиологија и имунологија во Љубљана да се откриени уште два случаи од подтипот БА.2.

BA.1 е првиот тип на омикрон, кој го замени делта сојот за неколку недели и сега претставува, барем во Словенија, 95% од новите инфекции.

Британската агенција за јавно здравје неодамна откри повеќе од 400 случаи на подвидот омикрон во првите 10 дена од јануари, наведувајќи дека BA.2 е откриен во уште 40 земји, вклучувајќи ги Индија, Данска и Шведска, каде што повеќето од овие омикрони се подвидови.

Подваријантата на Омикрон BA.2 го доби прекарот „стелт омикрон“.

Коронавирус