понеделник, 1. март 2021. Вести денес: 202
home Регион

Во ИД војувале 1.200 терористи од Балканот

Во ИД војувале 1.200 терористи од Балканот

Вкупниот број борци на џихадистичката група Исламска држава, кои се со потекло од Западен Балкан е поголем од 1.200, од кои 350 се од БиХ, се наведува во проценките на босанските безбедносни служби.

Според документацијата, најмногу борци на ИД има од Косово – 403, потоа следува БиХ со 350, Албанија меѓу 180 и 200 и Северна македонија со 156 борци, објави порталот бањалука.нет.

– Што значи враќањето на тие терористи на Балканот, што ќе значи и колку е тоа реален проблем, ќе се дознае многу брзо, откако повратниците ќе ги отслужат своите симболични казни за учество во борбите на страна на ИД и Ал Каеда во Сирија и Ирак, се додава во документацијата.

Како што се наведува, за домашното правосудство претставува проблем што нема конкретни докази дека тие извршиле злосторства и учествувале во убиства на заробеници, а безбедносните служби предупредуваат дека тие во релативно краток период формално-правно ќе бидат слободни граѓани, кои веројатно нема да се откажат од своите радикални верски и терористички идеологии.

Покрај тоа, во документацијата уште се наведува и дека Западен Балкан има проблем поврзан со економската инфилтрација на Турција и Катар во Албанија, Северна Македонија, Косово и БиХ, која и користи на идеолошката инфилтрација поврзана со Муслиманското братство, пишува порталот.

– Се додава дека таа индоктринација ја спроведуваат различни исламски невладини организации, кои имаат за цел да издоминираат со исламот на Балканот и кои сигурно ќе остварат контакт со повратниците од Сирија и Ирак и ќе продолжат да работат со нив како хуманитарни организации, пишува во документите на босанските безбедносни служби.

Коронавирус