сабота, 27. февруари 2021. Вести денес: 33
home Регион

Во Хрватска помали пензии за пензионерите од поранешна Југославија

Во Хрватска помали пензии за пензионерите од поранешна Југославија

На голем број пензионери во Хрватска во последните неколку месеци им стигнуваат решенија од Пензискиот завод со кои им се утврдуваат нови, значително пониски пензии од оние што ги примале претходно.

Станува збор за пензионери кои дел или целиот работен стаж го оствариле во некоја од републиките на поранешна Југославија.

Според хрватските медиуми, на овие пензионери дури сега, 30 години по распадот на поранешната држава и 20-ина години од склопувањето на договорот со кој се регулира меѓудржавното социјално осигурување на таа територија, им се ажурираат износите на пензиите, и тоа резултира со значително пониски износи.

Коронавирус