сабота, 24. октомври 2020. Вести денес: 64
home Регион

Во Црна Гора почитување на мерките по локални самоуправи

Во Црна Гора почитување на мерките по локални самоуправи

Од понеделник во Црна Гора почнува воведување нови рестриктивни епидемиолошки мерки, а нивната примена ќе зависи од епидемиолошката состојба во секоја од локалните самоуправи.

Како што беше соопштено од Владата на Црна Гора, одлуката ја донесе Националното координативно тело на предлог на Институтот за јавно здравје. Основата за донесување одлуки за ограничувачки мерки ќе се заснова на следење на стапките на кумулативна инциденција (КИ) во текот на 14 дена.

Тоа значи дека во локалните самоуправи каде стапката е помала од 400 во текот на 14 дена, ќе се продолжи со строго почитување и строга контрола на спроведувањето на важечките епидемиолошки мерки.

Во локалните заедници каде четиринаесетдневната стапка е помеѓу 400 и 799, покрај важечките мерки, ќе се воведе и мерка за ограничено работење на угостителските објекти до 22 часот.

Во локалните самоуправи каде стапката за 14 дена е помеѓу 800 и 1.199, со валидни мерки, работата на угостителските објекти (ресторани, кафулиња, кафетерии, хотелски ресторани) ќе биде забранета, освен за гости во хотели, собири во станбени објекти за лица кои не се членови на заедничко семејно домаќинство.

Во локалните самоуправи во кои стапката од 14 дена е поголема од 1.200 со важечки мерки, ќе се воведе полициски час од 22 до 5 часот наутро, со дефинирани исклучоци.

Владата исто така му наложи на Министерството за образование да ги интензивира активностите и да ги разгледа и утврди сите релевантни параметри до понеделник, 28 септември, и детално да ја информира јавноста за сите аспекти на почетокот на учебната година. Во Црна Гора, почетокот на учебната година е одложен за 1 октомври. (МИА)

Коронавирус