понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 157
home Регион

Вилијам Вокер одбил да прими одликување од Тачи

Вилијам Вокер одбил да прими одликување од Тачи
William Walker, head of the Kosovo mission of the Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE) speaks during a news conference after a meeting with [NATO Secretary General Javier Solana] at NATO headquarters in Brussels December 4. [Walker said the killing of 12 people in Kosovo in three incidents within 24 hours is a bad sign for the shaky truce and a worry unarmed ceasefire observers]. ??» - RTXHTW2

Pоранешниот американски дипломат и некогашен шеф на Косовската верификациска мисија на ОБСЕ, Вилијам Вокер не се согласил косовскиот претседател Хашим Тачи да му даде одликување за време на одбележувањето на годишницата од настаните во Рачак.

– Не сум подготвен да примам одликување од Тачи. Не е дека го одбив, но кога ме прашаа дали би го прифатил, од некоја причина реков дека нема, ја пренесува РТС изјавата на Вокер.

Вокер изминатите години често го критикуваше Тачи обвинувајќи го дека „прави се за да ги задоволи претставниците на меѓународната заедница“.

Поранешниот шеф на верификаторите на ОБСЕ, за време на посетата на Косово изјави дека дошло време да си замине генерацијата политичари која проиглего од војната и нивните места да го препуштат на нова генерација.

Извештајот на Вокер за настаните во Рачак беше непосреден повод за бомбардирањето на Србија од страна на НАТО.

Коронавирус