сабота, 31. октомври 2020. Вести денес: 91
home Регион

(ВИДЕО) Вучиќ се налути, го уапси општинскиот врв од својата партија во Пожега поради корупција

(ВИДЕО) Вучиќ се налути, го уапси општинскиот врв од својата партија во Пожега поради корупција

Во големата акција на полицијата за спречување на корупцијата е уапсено целото раководство на општината Пожега.

Раководителите на општината се товарат за повеќе коруптивни дела и за злоупотреба на положбата. Во акцијата е уапсен претседателот на општината Пожега, Милан Божиќ, претседателката на општинскиот освет, Зорица Митровиќ, нејзиниот сопруг Миленко Митровиќ и началникот на општинската управа Велимир Максиќ.

Тие во периодот 2017-2018 во постапката со четири набавки на општина Пожега одобриле исплата на фактури издадени од страна на работата на изведувачите, иако овие услуги и работи не се извршува во времето на исплата, и процедурите за набавки не биле спроведени во согласност со закон.

На овој начин фирмата “Горски” се стекнала со корист од 1,36 милиони динари (околу 100.000 евра), и на општинската администрација на Општина Пожега предизвикала загуба во тој износ.

Акцијата ја спровеле припадниците на одделот за борба против корупцијата во МВР и Управата за борба против организираниот криминал.

Коронавирус