петок, 27. мај 2022. Вести денес: 0
home Регион

ВИДЕО: Стотици мигранти со гумени чамци пристигнале на грчкиот остров за само еден час – во мигрнтскиот камп е пренатрупано

ВИДЕО: Стотици мигранти со гумени чамци пристигнале на грчкиот остров за само еден час – во мигрнтскиот камп е пренатрупано

Стотици мигранти стигнаа со петнаесеттина чамци од крајбрежјето на Турција стигнаа до источниот грчки остров Лезбос за само едно попладне.

Крајбрежната стража потврдила дека 13 чамци со вкупно 546 луѓе во четвртокот стигнале на Лезбос во рок од еден час, а уште 32 луѓе биле спсени н море и пренесени во Лезбос.

Уште 65 луѓе биле спасени во два наврти кај Кос и на море во близина на градот Александруполос, на северот од Грција.

Тие биле префрлени во преполниот камп Морија на Лезбос каде има скоро 11.000 луѓе, а капацитетот му е 3.000, соопштила невлдинт оргнизција на Лекари без граници.

Коронавирус