четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 96
home Регион

Турција со засилени контроли ќе спречува движење на илегални мигранти низ Егејското Море

Турција со засилени контроли ќе спречува движење на илегални мигранти низ Егејското Море

Турција ќе постави 11 контролни станици на својот брег на Егејското Море, како прва фаза од развојот на проектот за радарска контрола на крајбрежјето, со цел да спречи излегални активности во морската зона, објави „Хуриет Дејли Њуз“.

Радарите деноноќно ќе го следат турското крајбрежје за да спречат еветуални обиди на мигранти за илегален премин кон грчките острови во Егејското Море, како и илегален риболов.

Во првата фаза од проектот ќе бидат посатвени радарски системи од Мраморното Море до месото Датча во реонот на Мугла во југозападна Турција.

Коронавирус