недела, 17. јануари 2021. Вести денес: 50
home Регион

„Тоа беше крвничко насилство кое не можам да го објаснам“- поранешен градоначалник раскажа за упадот на РОСУ во Зубин Поток

„Тоа беше крвничко насилство кое не можам да го објаснам“- поранешен градоначалник раскажа за упадот на РОСУ во Зубин Поток

Некогашниот градоначалник на Зубин Поток вели дека од спорот на Северно Косово кон крајот на 90- те, не памети ваков излив на насилство каков што имало денес при упад на „РОСУ“ во општената и наведува дека тоа што сденес се случи не биило претарано користење на сила, туку вооружен напад.

„Тоа беше крвничко насилство, не можам ни да опишам, користеа оружје, шок бомби, се што им дојде при рака, а ние не фрливме ни еден камен“ вели Вуловиќ, додавајќи дека вечерва ситуацијата е мирна.

Тој истакнал и дека скоро шест часа граѓаните пружале мирен граѓански отпор и ги држее скоро шест часа силите на Росу надвор од местото, порачувајќи им дека сето тоа е нивно.

„Уништија се штом им се најде на патот, тепаа луѓе, ги извлекуваа на сила од дома, ми пикаа од зда грб, но за среќа не ме погодија, ми пукаа во колата“ рекол Вуловиќ.

Уништени се преку 100 автомобили даесетина камуиони.

„Беше полошо, отколку што беше во војната“ рекол тој.

Според него, откако се завршило, и со оглед на тоа дека во согласност со државниот врв на Србија го контролира отпорот на Србите да бидат мирни и ненасилни, сограѓаните го критикуваа дека не ги враќа насилничките и вооружените мажи на сторителите.

Смета дека ова е последен пат граѓаните да имаат трпение.

Споредувајќи ја ситуацијата со минатогодишното апсење на директорот на Канцеларијата за Косово и Метохија, Марко Ѓуриќ, Вуловиќ вели дека “апсењето е мала работа”.

Тој наведува дека тој бил присутен и при апсењето во март 2018 година, и дека тој бил претепан по тој повод и, до ден-денес, има “хематом“ од кундакот.

“Јас го преживеав сето ова, тоа беше ужасно, но траење неколку минути, а кога нешто трае шест часа, ткога има една барикада, друга барикада … денес беше многу потешко”, вели Вуловиќ.

Според него, сè е направено правилно, а членовите на РОСУ ја напуштиле областа на општина Зубин Поток околу 12.20 часот.

Коронавирус