четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 93
home Регион

Статистика: Словенија за првпат има над 2,1 милион жители

Статистика: Словенија за првпат има над 2,1 милион жители

Според последните статистички податоци, Словенија има 2.100.126 жители, а ова е првпат бројката да биде поголема од 2,1 милиони.

На почетокот на 2020 година, Словенија имала 1.939.460, но во средината на годината, тој број паднал за 1.900, на 1.937.560, според извештајот на СТА.

Жените сочинуваат 51 процент од населението, додека поголемиот дел од имигрантите се мажи, а 31 процент се жени.

Коронавирус