недела, 2. октомври 2022. Вести денес: 26
home Регион

Стар Тв: Грција изгубена наспроти УЧЧ (Ослободителната Војска на Чамериа), еве кој ја раководи!?

Стар Тв застанува на формирањето на Ослободителната Армија на Чамериа, каде што вели дека оваа војска е сериозна закана за хеленска држава. Грчаката телевизија вели дека Грција многу лесно може да ја совлада тело од 2700 војници раководени од Фестим Лато, но не може да ги совлада тие кои што може да му се приклучат на оваа војска врз национаална основа, и меѓународна. Потенцирајќи дека ако се отвори воен фронт помеѓу Грција и Ослободителната Војска на Чамериа под раководство на Претседателот Фестим Лато може да заврши лошо за Грција бидејќи во војна ќе се приклучат и други фактори.
Стар Тв: Грција изгубена наспроти УЧЧ (Ослободителната Војска на Чамериа), еве кој ја раководи!?

Грчката телевизија Стар емитуваше репортажа за активноста на Фестим Лато во Европа. Телевизијата со сериозност ги прикажува сите иницијативи на Фестим Лато почнувајќи од создавањето на државата од почеток со сите институции на демократска држава од министерства до Претседател, Влада, војска.

Стар Тв застанува на формирањето на Ослободителната Армија на Чамериа, каде што вели дека оваа војска е сериозна закана за хеленска држава. Грчаката телевизија вели дека Грција многу лесно може да ја совлада тело од 2700 војници раководени од Фестим Лато, но не може да ги совлада тие кои што може да му се приклучат на оваа војска врз национаална основа, и меѓународна. Потенцирајќи дека ако се отвори воен фронт помеѓу Грција и Ослободителната Војска на Чамериа под раководство на Претседателот Фестим Лато може да заврши лошо за Грција бидејќи во војна ќе се приклучат и други фактори.

Националниот албански фактор, кој е многу чувствителен кон национализмите при што ќе има значителна поддршка, што за шест месеци може да достигне до 1.000.000 восници албанци од сите територии. Но, и надворешниот меѓународен фактор, затоа што Фестим Лато кој ја држи позицијата Директор на Западен Балкан испратен од Европската Комисија, која изразила доверба за Фестим Лато, но и САД, која изрази поддршка за Албанците во борбата за самоопределување на нациите, но и затоа што Фестим Лато е крипто билка, кој според изворите на грчката тајната служба НИС, објавени пред некое време, е еден АС (КЕЦ) во ракавот на Израев во Балканот.

И ќе биде сигурна загуба на територијата Епир од страна на Грција, но ќе резикува и други територии на Грција како островите, кои се под постојана закана од Турцција, но и бугарската закана кон Македонија. Стар Тв/ Димитрис Коутсоумпас

Коронавирус