петок, 24. јуни 2022. Вести денес: 0
home Регион

Србија во 2020 година ја посетиле 20.452 македонски туристи

Србија во 2020 година ја посетиле 20.452 македонски туристи

Поради пандемијата со Ковид-19 во 2020 година Србија забележа голем пад на бројот на посети од странски туристи, што достигна ниво од само 24,9 отсто во споредба со претходната година, покажуваат податоците на Републичкиот завод за статистика (РЗС).

Според официјалната статистика, меѓу вкупно регистрираните 424.479 странски туристи во периодот од јануари до ноември минатата година, повеќето се државјани на Босна и Херцеговина – 49.253. Според бројноста, следуваат туристи од Бугарија (26.241), Хрватска (26.216) и Црна Гора (24.693), а над  дваесет илјади посети имале само државјаните на Германија (23.812), Турција (23.683) и Северна Македонија (20.452).

Вкупниот број на ноќевања на странските туристи во периодот од 1 јануари до 30 ноември 2020 година, изнесува 32,1 отсто во споредба со истиот период минатата година.

Кога станува збор за омилените дестинации на странските туристи во Србија, на прво место е Белград, кој минатата година го посетил секој втор турист од странство (217.961). Следува Нови Сад со 32.275 и Златибор со 20.722 посети, потоа Ниш (20.421) и Копаоник (17.665).

Коронавирус