понеделник, 17. февруари 2020. Вести денес: 135
home Регион

Србија годишно ја напуштаат 300 лекари

Србија годишно ја напуштаат 300 лекари

Директорот на Лекарската комора на Србија Милан Диниќ, изјави дека не се знае точно колку лекари годишно ја напуштаат Србија, но некои податоци покажуваат дека 300 од нив одат во странство во потрага по подобра работа. Тој додаде дека е потребно да се преземат мерки за да се спречи масовниот одлив на лекари во моментот кога Србија ќе влезе во ЕУ.

– Можеме да заклучиме дека Србија има 30.000 лекари и некои индиректни податоци што ги користиме кога зборуваме за заминување на лекари се сертификатите за добра практика кои ги издава Лекарската комора – околу 700 од овие сертификати се издаваат на годишно ниво, но половина од овие сертификати се издаваат за работен викенд кои лекарите го извршуваа во Босна и Херцеговина и Црна Гора, а ако можеме да дадеме некоја слободна проекција, може да говориме дека околу 300 лекари ја напуштаат земјата, изјави Диниќ за РТС.

Тој посочи дека Србија има релативно добра состојба во моментов, но дека е неопходно да се преземат мерки за спречување на заминувањето на лекарите.

-За да не се случи сценарио како во Бугарија или во Романија, каде што имаше масовна одлив на лекари, имаме гости од Словенија кои ќе ни кажат што е нивниот случај, бидејќи немаат толку значајна миграција на доктори и да ни дадат некои совети, вели Диниќ.

За ова да се спречи „веќе постои значителна инвестиција во инфраструктурата и во опремата, што треба да доведе до подобри работни услови, најавено е и зголемување на платата за која сите се надеваме, оцени Диниќ.

Покрај тоа, тој смета дека е неопходно да се подобри статусот на лекарите во општеството.(МИА)