недела, 2. октомври 2022. Вести денес: 40
home Регион

Шокантна случка: Отишол да си ја земе пензијата, a таму го прогласиле за мртов

“Не можете да добиете пензија, вашата сметка е блокирана. Вие сте мртви!” изговорила службеничката, пренесува 24сата.
Шокантна случка: Отишол да си ја земе пензијата, a таму го прогласиле за мртов

Бранко Брдар од Војнич во Хрватска доживеал шок минатиот четврток, кога отишол во поштата за да ја подигне пензијата.

Кога застанал пред шалтерот и кажал зошто дошол, службеничката го погледнала зачудено, а потоа му кажала нешто што Бранко го оставило во чудо:

“Не можете да добиете пензија, вашата сметка е блокирана. Вие сте мртви!” изговорила службеничката, пренесува 24сата.

Бранко најпрво мислел дека е шега, но тој не се насмеал, додека другите пензионери почнале да се шегуваат на негова сметка. За среќа, никој во редот не ги забрзувал, затоа што биле во ситуација што ретко се случува.

Имено, целата забуна е создадена поради случајна промена на идентитетот. Имено, на 10 јануари, Хрватскиот институт за пензиско осигурување добил одлука од Центарот за социјална работа во Карловци, наведувајќи дека Бранко Брдар прекинал со сместување во старечки дом поради неговата смрт. Поради ова решение, исплатата на пензијата е суспендирана. Сепак, починатиот Бранко и Бранко кој стоел во поштата, не се истиот човек.

Имено, Центарот за социјална работа направи грешка. Бидејќи соседот на живиот Бранко го имал истото име и презиме, властите го повлекле погрешниот ЕМБГ и адресата од базата, со што за живиот Бранко, животот станал пекол преку ноќ.

Две недели подоцна грешката била исправена

– 23-ти јануари 2018 година, во истиот центар за социјална работа му испрати писмо на Заводот дека претходната одлука не е во ред и дека по грешка е внесен погрешен матичен број, датум на раѓање и адреса, бидејќи под истото име постои друг корисник. Самиот Бранко Брдар дојде во канцеларијата на Центарот во Карловац, а исплатата на пензијата беше веднаш воспоставена. Но, со оглед дека редовните месечни обработки на пензија е завршена, Бранко Брдар остана без пензија во јануари, истата ќе му биде исплатена во февруари.

Бранко вели дека е точно дека пред два месеца, неговиот сосед, кој го имал истото име како него, починал.

Тој сфатил дека има грешка, но додал дека никому не замерува. Сепак, тој признал дека оваа ситуација му создала дополнителни компликации, бидејќи тој сѐ уште преживува од многу скромна пензија.

– Ми помагаат моите пријатели и соседи. Не е лесно. Отидов тој ден веднаш до Фина. Тие потврдија дека мојата сметка е блокирана бидејќи веќе не сум жив. Полицијата ми потврди дека сум жив, па се упатив кон Карловац во банката, и ми кажаа да одам во ХМЗО, рече огорчениот Бранко.

Коронавирус