четврток, 2. февруари 2023. Вести денес: 163
home Регион

ШОК ЗА ТУРИСТИТЕ: Омилените летувалишта на Македонците оваа година поскапи- Халкидики воведе нови такси за гостите

ШОК ЗА ТУРИСТИТЕ: Омилените летувалишта на Македонците оваа година поскапи- Халкидики воведе нови такси за гостите

Поради големото загадување на првиот и вториот крак на Халкидики, Касандра и Ситонија, во летните месеци ќе се плаќа еколошка такса.

После консултациите на градоначалниците на овие општини, градоначалникот на Халкидики, Христос Донтис одлучи на крстосницата кај местото Неа Мудања да се постават рампи каде туристите ќе плаќаат еколошки такси.

Рампата кај местото Неа Мудања е веќе поставена, а во следните неколку дена ќе бидат поставени и други, кои ќе се наоѓаат на останатите влезови на Ситонија.

Еколошките такси ќе се наплатуваат од први мај до први октомври, за возилата и патниците посебно.

-За мотори- 3 евра.

-За патнички автомобили- 5 евра

-За автобуси- 10 евра

-За камиони- 12 евра.

Освен тоа ќе се наплатува и еколошка такса по лице, која ќе изнесува едно евро.