понеделник, 21. јуни 2021. Вести денес: 133
home Регион

Се огласи адвокатот на Алексиќ: „Тој не можел да силува затоа што имал здравствен проблем“

Се огласи адвокатот на Алексиќ: „Тој не можел да силува затоа што имал здравствен проблем“

Српскиот адвокат Зоран Јаковљевиќ даде детали за одбраната на неговиот клиент Мирослав Алексиќ- Мика, кој е обвинет за силување, и рече дека не е задоволен од начинот на кој овој случај е објавен во медиумите и смета дека е недопустливо анонимни лица да даваат наводно ексклузивни информации, за кои тврдеше дека се лаги.

-Одбив да се појавувам во телевизиски емисии, во принцип заради таквиот став на медиумите, кои во случајот на Мирослав Алексиќ се претворија во производители на измама. Не знам како би постапил ако бев на мегово место. Сите овие напади, анонимни изјави и сведоци кои даваат читани интервјуа во медиуми, без имиња и презимиња, тоа е недопустливо, вели Зоран Јаковљевиќ.

Тој наведе дека неговата одбранбена тактика ќе се базира првенствено на избегнување давање изјави и враќање на случајот пред судските органи.

-Поради сето ова, имам намера да бидам принципиелен и да го вратам овој случај во судницата, наместо да зборувам на телевизиски емисии. После толку многу лаги и емитување глупости, јас нема да бидам „Дон Кихот што напаѓа ветерници“. Наместо тоа, ние ќе победиме со докази. Одбраната има многу да каже и открие, рече адвокатот на Мирослав Алексиќ.

Како што вели, одбраната има силни докази и чека вистински момент да ги презентира.

-Снимките споменати во медиумите не се ни клучни или важни. Јас само ќе кажам една едноставна работа што треба да им биде јасна на сите. Од здравствени причини, на Мирослав Алексиќ мораше да му биде отстранета простатата пред неколку години. Па, дали човек кој нема простата може да стане силувач?! Чекаме да видиме само со што се соочуваме, бидејќи наводно се појавуваат нови случаи секој ден. Нема потреба да се брза, овој случај треба да биде протеран до крај, вели Зоран Јаковљевиќ.

Од друга страна, адвокатот Светозар Вујачиќ објасни дека силувањето не е неопходно за да се дојде со полов однос.

-Ако лицето обвинето за силување навистина има здравствен и медицински дефект што спречува такво дејствие, вештачењето по судска медицина ќе го утврди со лекарски преглед. Доколку има сомневање за тоа, од која било причина, испитувањето ќе го изврши форензички одбор, вели адвокатот Вујачиќ.

„Во пракса, не е потребно да се има сексуален однос со цел некој да биде обвинет за силување, но едно лице може физички да биде принудено на сексуални дела“, наведува Вујачиќ.

ЕУРО 2020

Македонија