четврток, 3. декември 2020. Вести денес: 0
home Регион

РТС: На Косово не може да се влезе со српски пасош

РТС: На Косово не може да се влезе со српски пасош

Дирекцијата на граничната служба на косовската полиција донела одлука за непризнавање на српските пасоши при влез на територијата на Косово, јави РТС повикувајќи се на извори во косовската полиција.

Според одлука на граничната полиција, забраната за влез не се однесува на лица кои поседуваат лична карта и извод за деца со фотографија. Одлуката на граничната полиција е донесена без знаење на косовскиот минстер за внатрешни работи и без вообичаена процедура за известување на граѓаните.

Според полицијата одлуката е во согласност со Бриселскиот договор од 2011 година кој не забранува користење пасош како документ за движење.

Коронавирус