сабота, 16. јануари 2021. Вести денес: 95
home Регион

По 15 часа операција хрватски лекари успешно раздвоија сијамски близнаци (ВИДЕО)

По 15 часа операција хрватски лекари успешно раздвоија сијамски близнаци (ВИДЕО)

Хрватски лекари успешно раздвоија сијамски близначки, поврзани со стомачни органи и црниот дроб, односно билесраснати со долниот дел од градниот кош, дебелото црево, кожата и меките ткива.

Операцијата ја изведе тим лекари од КБЦ Загреб и тоа е прв пат една таква операција да биде изведена во Хрватска.

Началничката на заводот за неонатологија и неонатална интензивна медицина Ружа Гризељ вели дека проблем претставувало тоа што бебињата биле прерано родени и што имале неизбалансирана циркулација, поради што едната близначка имала висок, а другата низок притисок.

Според нејзини зборови, тоа е втор случај во светот близнаци да се споени со црн дроб и црева, со тоа што во овој случај преживеаја двете девојчиња.

Коронавирус