понеделник, 26. октомври 2020. Вести денес: 111
home Регион

Пандемијата сериозно ја наруши надворешната трговија на БИХ

Пандемијата сериозно ја наруши надворешната трговија на БИХ

Пандемијата на коронавирусот нанесе сериозен удар врз надворешно-трговската размена на Федерацијата БиХ, соопшти Комората за надворешна трговија на БиХ.

Според податоците на таа институција, од 1 јануари до 30 април годинава, забележан е пад на извозот од 12,91 отсто, како и пад на увозот од 15,97 проценти.

Вистинските негативни ефекти станаа видливи дури во април.

Во однос на март, забележан е пад на извозот за 17,17 проценти, како и пад на увозот за 26,17 проценти, пренесува порталот Кликс.ба.

При споредбата на надворешно-трговската размена од април 2020 година со истиот месец лани, забележан е пад на извозот за 34,78 проценти, како и пад на увозот за 37,30 проценти, покажуваат податоците на Комората на БиХ.

Коронавирус