четврток, 6. мај 2021. Вести денес: 195
home Регион

Одбележана годишнина од смртта на Јосип Броз Тито

Одбележана годишнина од смртта на Јосип Броз Тито

Со звукот на сирената во 15.05 часот и положување венци и палење свеќи денеска во Кумровец беше одбележана 41-годишнината од смртта на Јосип Броз Тито, а комеморацијата беше скромна, како и минатата година, со оглед на епидемиолошката состојба, јави Хина.

Делегации од општина Кумровец, здружението Јосип Броз Тито и Здружението на антифашистички борци и антифашисти на Република Хрватска, како и крапинско-загорскиот жупан Жељко Колар и потпретседателот на СДП Синиша Хајдаш Дончиќ положија венци и цвеќиња на споменикот пред родната куќа на Тито.

Фрањо Хабулин, претседател на САБА, рече дека антифашизмот и Јосип Броз Тито се неделиви и дека Тито е човекот што ја одбележал втората половина на 20 век.

– Тој го направи тоа со својата појава, својата работа, својата креативност, како револуционер, како војсководец во Втората светска војна, како државник, односно како шеф на држава и како политичар кој беше многу важен и почитуван на светската политичка сцена “, рече Хабулин.

Тој додаде дека Тито ги повикал луѓето да земат оружје во 1941 година и од партизански одреди создаде моќна армија, што го отворија Третиот фронт во Европа и самостојно ја ослободи својата земја.

Коронавирус