четврток, 9. декември 2021. Вести денес: 1
home Регион

Новата академска година во Албанија почна со тензии поради задолжителната вакцинација

Новата академска година во Албанија почна со тензии поради задолжителната вакцинација

Новата академска 2021/2022 година, во Албанија, почна денеска, но, во тензична ситуација на повеќето факултети, поради условот за влез студентите да поседуваат сертификат за вакцинација или негативен тест на Ковид-19.

Најтензично било на Факултетот по историја и по филологија во Тирана, каде дошло до судир на студентите со тројцата полицајци кои биле на влезот во факултетот.

Оние што имале документ за вакцинација или негативен тест влегле без проблеми, но оние што не ги исполнувале условите откако не им бил дозволен влез почнале со противење.

Националниот комитет на екеперти за справување со пандемијата донесе одлука со која студентите задолжително треба да поседуваат сертификат дека се вакцинирани или негатвен ПЦР тест.

Со цел поголема опфатеност Министерството за образование за една седмица го одложи почетокот на академската година за да им се даде можност на студентите да се вакцнираат а мнистерството за здравство отвори вакцинални пунктови во сите високо образовни институции.

Сепак според надлежните имунизирани се само околу 50 отсто од студентите. Најслаба опфатеност има на унверзитетот во Елбасан само 30 отсто. Сето тоа поради нивното противење да се вакцинираат. (МИА)

Коронавирус