вторник, 24. ноември 2020. Вести денес: 152
home Регион

Надлежните во Словенија ги предупредуваат граѓаните да не се тестираат сами за коронавирусот

Надлежните во Словенија ги предупредуваат граѓаните да не се тестираат сами за коронавирусот

Професори од Факултетот за фармација во Љубљана испратија предупредување до граѓаните да не се тестираат сами за коронавирусот, бидејќи резултатите многу често се погрешни.

Како што јави дописникот на МИА од Љубљана, се поголем е трендот граѓаните преку интернет да нарачуваат тестови и сами да се проверуваат, но професорите велат дека многу често резултатите од овие нестандардизирани тестови е лажно позитивен.

Од Факултетот за фармација објаснија дека за потврдување на коронавирусот е потреба стандардизирана апаратура, со која грешката на потврдувањето е многу мала.

Коронавирус