среда, 17. јули 2019. Вести денес: 70
home Регион

На овој грчки остров никој не умира пред да наполни 90 години- ова е нивната тајна на долговечност

На овој грчки остров никој не умира пред да наполни 90 години- ова е нивната тајна на долговечност

На грчкиот остров магичната храна на Икарија која на жителите им обезбедува голговечен живот во светот побуди голем интерес.

Експертите често ги наведуваат здравата исхрана и активниот животен стил како клучни за подолг живот. Медицинските професионалци и антрополози поврзани со проектот „Сина Зона“, исто така, ја истакнуваат важноста на блиските семејни врски и вклученоста во верски заедници.

Свежиот зеленчук, козјо млеко, маслиново масло и едостаток на стрес се само некои од тајните за нивната долговечност.

Додека и самата поисла да се доживее длабока старост делува невозможна во денешно време, на малиот грчки остров покрај Егејското море, може да се видат деведесетгодишни луѓе кои воопшто не изгледаат и се невообичаено младолики.

Во прилог на тоа оди и статистиката, па процентот на заболени од рак е под 20 проценти, болести на срцето се поретки од 50 проценти, додека деменција скоро и нема.

Важен фактор се и долгите и редовни прошетки, кои се омилени дури и кај најстарите челенови, но и старите традиционални грчки вечери за коои никој не седи.

Интересно е што жителите на Икардија пијат чај од билки два пати дневно, но и зеленчукот кој го одгледуваат на островот има 10 пати поголемо антиоксидантно ниво.

И секако, врвот на се е мирисот на море и природниот амбиент кој само го подобрува начинот на живот.