петок, 30. септември 2022. Вести денес: 130
home Регион

Лидерите на Западен Балкан на виртуелен самит на Берлинскиот процес

Лидерите на Западен Балкан на виртуелен самит на Берлинскиот процес

Берлин денеска е виртуелен домаќин на осмиот самит на Берлинскиот процес, на кој една од главните теми ќе биде изградбата на заеднички регионален пазар на Западен Балкан.

На учесниците ќе им се обрати Европскиот комесар за проширување, Оливер Вархеји.

Комесарот за односи со Западен Балкан при германското Министерство за надворешни работи и поранешна амбасадорка во Албанија Сузана Шиц за Дојче веле изјави дека на самитот ќе се разгледуваат следните чекори за изградба на заеднички регионален пазар договорен од лидерите на Западен Балкан на самитот во ноември 2020 година и се однесува на четири основни слободи: слободно движење на луѓе, стоки, услуги и капитал, што треба да се постигне до 2024 година.

Шиц додаде дека Советот за регионална соаботка (РКЦ) и Секретаријатот на Централноевропскиот договор за слободна трговија (ЦЕФТА) се особено ангажирани во спроведувањето на Акцискиот план за заедничкиот регионален пазар.

Берлинскиот процес почна во 2014 година со цел да се промовира регионалната соработка и со тоа да се забрза приближувањето на земјите од Западен Балкан и ЕУ.

Конкретните резултати се укинување на роаминг давачките во Западен Балкан од 1 јули, проширување на инфраструктурата за транспорт и енергија и нејзино поврзување со коридорите на ЕУ и формирање на Регионална канцеларија за млади (RYCO).

Економскиот и инвестициски план на Европската комисија за Западен Балкан од октомври 2020 година предвидува употреба до девет милијарди евра од Инструментот на ЕУ за претпристапна помош (ИПА III), додека со помош на гаранции дополнителни инвестиции до 20 милијарди ќе се мобилизираат евра од приватниот сектор како и европски и меѓународни финансиски институции.

Како дел од Берлинскиот процес досега се одржани седум самити: во Берлин (2014), Виена (2015), Париз (2016), Трст (2017), Лондон (2018), Познан (2019), а во 2020 г. домаќин беше Софија, но поради пандемијата, самитот се одржа во онлајн формат.

Коронавирус