четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 88
home Регион

Косово очекува процесот на визна либерализација ќе заврши до крајот на годинава

Косово очекува процесот на визна либерализација ќе заврши до крајот на годинава

Проетседателката на Комисијата за евроинтеграции во косовското Собрание, Блерта Делиу-Кодра смета дека препораката за укинување на визите за Косово е „значаен момент во остварувањето на едно долгоочекувано право“ на косовските граѓани, јави дописникот на МИА од Приштина.

Со оглед дека се исполнети критериумите и поаѓајќи од средбите со претставници на Европската унија, Делиу-Кодра е убедена дека процесот на визната либерализација за граѓаните на Косово ќе заврши до крајот на годинава.

Делиу-Кодра очекува усвојувањето на одлуката за визите да мине полесно во Европскиот парламент, додека процедурите ќе бидат нешто покомплексни во Советот на министрите.

Таа најави нова динамика на лобирање за визната либерализација, со цел да се убедат земјите членки на ЕУ дека Косовците нема да го злоупотребат укинувањето на визите.

МИА

Коронавирус