недела, 24. септември 2023. Вести денес: 18
home Регион

Катастрофална глетка: Пресушува Дунав, вакво нешто не се памети (ФОТО)

Катастрофална глетка: Пресушува Дунав, вакво нешто не се памети (ФОТО)

Поради исклучително ниското ниво на Дунав, во Унгарија запре речниот сообраќај. Водостојот, исто така, е многу низок и во Нови Сад, а на фотографиите објавени на социјалните мрежи може да се види како луѓето одат по коритото на реката каде што целосно е повлечена, кај шеталиштето „Штранд“ и под мостот „Слобода“.

Сепак, како што објавија српските медиуми, метеоролозите најавуваат дека водостојот на Дунав во следните денови повторно ќе порасне.

Според претседателот на Унгарскиот сојуз за пловидба во внатрешните води, Атил Бенчик, нивото на Дунав почнало да опаѓа уште во јули, а сега е толку ниско што по него може да пловат само помалите чамци.