четврток, 28. октомври 2021. Вести денес: 78
home Регион

Италија конечно се согласи да ги прими мигрантите кои помина на море повеќе од 40 дена

Италија конечно се согласи да ги прими мигрантите кои помина на море повеќе од 40 дена

Група мигранти која беше спасена од дански танкер во Средоземното Море доби дозвола да се истовари во Италија откако поминала на морето повеќе од 40 дена.

Групата од 27 луѓе, вклучувајќи трудница, тргнала од Либија на 2 август. Данскиот танкер „Мерск Етјен“ ја прибрал набргу откако нивното пловило почнало да тоне, но на бродот повеќе од еден месец не му било дозволено да пристане во ниедна држава. Мигрантите вчера конечно стапнаа на копно на Сицилија, по што со помош на хуманитарна организација беа префрлени во Поцало.

„Со ова е ставен крај на најдолгото и најсрамното одбивање во европската поморска историја“, кажаа од невладината организација „Медитеранеа“.

Според „Мерск Етјен“, тие ги прибрале мигрантите откако тоа од нив го побарале властите на Малта, што тие го негираат, тврдејќи дека спасувањето се случило надвор од нивните територијални води. Италија и Либија исто така одбиваа да ја примат групата, што по некое време доведе до недостиг на залихи на бродот.

Локални избори 2021