вторник, 26. октомври 2021. Вести денес: 228
home Регион

Хрватска ја продолжи забраната за премин на границата до 30 септември

Хрватска ја продолжи забраната за премин на границата до 30 септември

Националниот штаб за цивилна заштита ја продолжи одлуката за привремена забрана за преминување на границите на Хрватска, што значи дека постојниот режим, воведен по „заклучувањето“ кон средината на јуни, е продолжен до 30 септември.

Ограничениот режим на преминување на хрватските граници главно се однесува на државјани на трети земји, додека граѓаните на Европската унија и земјите од Шенген зоната имаат слободен премин.

Неколку категории странски државјани, односно лица кои немаат државјанство на Европската унија, можат да ја преминат границата, а статусот и условите можат да ги проверат на веб-страницата на Министерството за внатрешни работи, пренесуваат хрватските медиуми.

Локални избори 2021